Luvat ja ohjeistus

Urat ovat vain omien jäsentemme ja Etelä-Karjalan Moottorikelkkayhdistyksen uralupatarran omistavien käytössä. Eli jos kuulut johonkin kelkkakerhoon Etelä-karjalan alueella ja olet maksanut jäsenmaksusi saat kelkkasi tuulilasiin kiinnitettävän uralupatarran. Tarra oikeuttaa sinut ajamaan kaikkien yhteistyössä mukana olevien kerhojen urilla.

Urilla ajetaan omalla vastuulla ja liikennesääntöjä tulee noudattaa. Kelkka tulee olla rekisterissä ja kuljettajalla tulee olla T-luokan ajokortti. Muilla härveleillä ajaminen urilla on kielletty. Jokamiehenoikeudet eivät koske kelkkailijoita, mutta vaikuttavat kelkkailijoiden elämään. Nimittäin jokamiehenoikeudet sallivat hiihtämisen ja kävelemisen urilla vaikkei se järkevää olekkaan.

He jotka urilla hiihtävät yms. liikuntaa harrastavat eivät luonnollisesti ymmärrä kelkkailijan näkökantaa. Tätä näkökantaa ei kannata heille myöskään mennä selvittämään. Kyseessä voi olla iso maanomistaja jonka mailla ura kulkee, eikä negatiivisessa mielessä yleisönosastoille pääseminenkään ole lajin imagon kannalta järkevää. Niellään siis kiukkumme ja hiljennetään ja ohitetaan muut urilla kulkijat nätisti ja turvallisesti. Jos kävelijällä on kypärä päässä tai kainalossa, kannattaa kysäistä tarvitseeko kyytiä ja mistä se kelkanraato löytyy.

  • Promillerajat koskevat kelkkailijoitakin ja kerhomme suosittelee nollatoleranssia.
  • Älä poikkea uralta.
  • Älä revittele tai muuten “esittele taitojasi” huoltoasemien yms. pihoilla.
  • Kunnioita mökkiläisten oikeuksia nauttia luonnosta.
  • Ota muut kelkkailijat huomioon.
  • Jos liikut ryhmässä, opettele käsimerkit.
  • Jos kelkka hyytyy uran varteen, siirrä se reilusti uralta pois. Vaikka sen poissaanti tästä vaikeutuisi.

TURVALLISUUS ON TÄRKEINTÄ!